Nu har Tectylakademiens fullständige sekreterare lyckats få kontakt med årets pristagare.

Som vanlig möttes han av oförställd glädje, överraskning, yster dans, skratt, gråt och kramar – om vartannat. Reaktioner sekreteraren är tämligen van vid efter att ha haft det behagliga ansvaret för att vart år, sedan priset instiftades, kontakta och meddela aktuell pristagare.

Hen visade, förutom en klädsam tacksamhet, att detta givetvis kommer att innebära en gedigen milstolpe i hens karriär och att hen stuvar om i sin fullmatade kalender för att kunna vara på plats och ta emot hedersbetygelsen.

Det stora Tectylpriset, som av många inom kultursfären numera betraktas som ett sunt, hållbart och hederligt alternativ till Polarpriset (d v s priset till årets bästa polare) tillika en syntes av Nobels fredspris och litteraturpris, delas ju som bekant ut till den som bäst uppfyller följande kriterium:
“För Uppsalas musikkulturliv gagneliga gärningar under det gångna året”

Trots illvilliga rykten och menligt skvaller kan vi nu konstatera att ledamöterna i Tectylakademien, till skillnad från vissa andra akademier – ingen nämnd ingen glömd, lyckats hålla pristagarnamnet hemligt. Det råder således inget tvivel om att dessa hedervärda ledamöter är helt kontinenta, oomkullrunkeligt lojala, sprängfyllda av integritet och marinerade i en sund tystnadskultur.

Många är de som köpt biljetter till den nittonde oktober bara för att få uppleva offentliggörandet av, och prisutdelningen till, årets, mottagare av Stora Tectylpriset.

Inget ont i det. Flertalet har dock förstått att det dessutom kommer att bjudas på drygt tre timmars högkvalitativ ”pausmusik” bestående av pop- och rockörhängen från sextio- och sjuttiotalet. Dessa framförs dessutom av de famösa och vid det här laget legendariska herrorkestrarna 60s Tribute och Tectyl.

Vad mer behövs för en kväll som etsar sig fast i minnet som en mursten i den vägg av ljusa minnen mot var sorg som tränger sig in.

Vi ses den nittonde, på Katalin!

Å Tectylakademiens vägnar

Den fullständige sekreteraren