Just när det famösa bandet passerat kvartsekelstrecket i sin oefterlikneliga karriär dimper nyheten ned som en smärre molotovcocktail i musikvärlden. Tectyl visas upp på museum! Och inte vilket museum som helst heller, utan ett av de äldsta och mest välrenommerade i Sverige, nämligen Upplandsmuséet i Uppsalas hjärta.

“Äntligen” säger många initierade. “Det är dom värda” säger andra musikälskare runt om i världen. Tidningen Vogue skrev dock på följande vis i sitt senaste nummer; “Tectyl är visserligen i sig en institution värd all uppmärksamhet och exponering. Vi hade dock mycket hellre sett att de ställdes ut på Glyptoteket i Köpenhamn. Killarna i bandet är ju som välskulpterade Michelangelostatyer. Det hade varit en fröjd att i lugn och ro få beskåda dessa gåvor till mänskligheten i allmänhet och världens kvinnor i synnerhet.”

Tectyls turnéförvaltare S Skiöld bemötte dock detta per omgående via kvitter och meddelade att bandet undanber sig dylik objektifiering. “Vi är faktiskt människor vi också, även om naturen har givit oss en hutlöst generös tilldelning av estetiska kvaliteter och animalisk magnetism. Tectylarna vill bli behandlade som de seriösa musikanter de är, och inte som någon form av prydnadssaker eller föremål för suktan och åtrå.”

Hur som helst, Tectyl kommer i hela sin prakt att framföra ett antal sextiotalsnummer på Upplandsmuséet den 14 juni. Detta i samband med en utställning som handlar om, ja just det, sextiotalet.

Ni som är intresserade av god musik, och något att vila ögonen på, välkomna då.

Sten